Orchestra Erasmus

Orchestra Erasmus s-a născut în 2017, cu ocazia celor 30 de ani de Erasmus (Programul european care a permis peste 4 milioane de tineri să trăiască o experiență de formare în străinătate), la inițiativa Agenției Naționale Erasmus + Indire. Este un ansamblu muzical unic de acest gen, format din studenți ai conservatoriilor și institutelor muzicale italiene care au realizat sau desfășoară o experiență de mobilitate internațională Erasmus.

De la debutul care a avut loc în cadrul Festivalului Europei din 2017 la Florența, spectacolele Orchestrei Erasmus au avut un mare succes cu publicul și au atras interes instituțional și media nu numai la nivel național. Aceasta a convins Agenția Erasmus + Indire să investească în viitor în proiect.

Perspectiva de viitor este să includă studenți din alte țări, să facă spectacole în Europa și în restul lumii și să răspândim valorile Programului oferind oportunități de comparație și dialog cultural. Prin intermediul Orchestrei, Agenția intenționează, de asemenea, să contribuie la îmbunătățirea talentelor și excelenței Conservatoarelor și Institutelor de Muzică din Italia, dezvoltând colaborări și parteneriate capabile să garanteze o vitrină unică pentru tinerii muzicieni, care vor stimula cariera tinerilor muzicieni. cu execuții publice internaționale.

În vederea creșterii, sunt așteptate apartenența la rețele internaționale, inclusiv Asociația Conservatorilor Europene și lansarea de proiecte structurate de strângere de fonduri care să sprijine Orchestra și inițiative sociale și culturale.

Pentru a încuraja participarea maximă, muzicienii sunt recrutați prin apeluri publice deschise tuturor studenților care au trăit sau se confruntă cu o experiență de mobilitate Erasmus. Concertele Orchestra Erasmus sunt întotdeauna gratuite.

Clip video

Poză „erasmusplus.it”

Tur Virtual Camera Deputaților – Palatul Parlamentului

Camera Deputaților din România este una din cele două camere a Parlamentului bicameral al României. La fel ca și cealaltă cameră, Senatul, Camera Deputaților este aleasă prin vot universal, liber, secret și direct de către cetățenii cu drept de vot ai României. În prezent, Camera Deputaților din România se află alături de Senatul României în Palatul Parlamentului din București.

Pornind de la o idee mai veche, clădirea Palatului Parlamentului a fost construită în vremea lui Nicolae Ceauşescu într-o perioadă cu mari privaţiuni economice. Tendinţa dictatorului era, pe de o parte, de a concentra într-o singură clădire toate organele centrale ale statului, iar pe de alta, Ceauşescu îşi dorea o locuinţă sigură din punct de vedere seismic, care să reziste şi unui eventual atac nuclear. Clădirea a fost construită cu materiale aproape în întregime româneşti, printre care : 1.000.000 mc de marmură, 550.000 tone de ciment, 700.000 de tone de oţel, 2.000.000 de tone de nisip, 1.000 tone de bazalt, 900.000 mc esenţe de lemn, 3.500 tone de cristal, 200.000 de mc de sticlă, 2.800 de candelabre, 220.000 mp de covoare, 3.500 mp de piele.

Întreaga construcţie este rezultatul efortului a peste 100.000 de oameni, cu  aproape 20.000 de muncitori ce lucrau în trei ture 24 de ore pe zi, în perioadele de apogeu. De asemenea, între anii 1984 – 1990, 12.000 de soldaţi au participat la construcţie.

      În urma campaniei de urbanizare, la scurt timp după cutremurul din 1977, şi a prieteniei cu Kim Ir Sen, conducătorul Nord Corean, Ceauşescu a iniţiat planul de a construi un nou centru politico-administrativ, pe zona dealului Uranus, partea înaltă a cornişei Dâmboviţei confirmată de specialişti ca fiind sigură pentru construcţia unor clădiri monumentale.

Începând cu 1980 s-a demolat o suprafaţă reprezentând a cincea parte din Bucureşti (4,5 km lungime şi 2 km lăţime), suprafaţă echivalentă cu câteva arondismente ale Parisului sau cu suprafaţa Veneţiei.

        Deşi proiectul iniţial avea 80.000 mp, Casa Poporului a avut o arie desfăşurată de 5 ori mai mare. 

        Au fost distruse 20 de biserici, 8 au fost translatate, 10.000 de locuinţe au fost demolate, iar peste 57.000 de familii au fost evacuate. Au fost demolate: Mănăstirea Văcăreşti, Dealul sacru pentru istoria Bucureştiului de la Mihai Vodă, Spitalul Brâncovenesc, primul institut medico-legal din lume, Hala Unirii, Opereta din Piaţa Senatului, Arsenalul Armatei şi Muzeul Militar Central.

La 27 de ani de la Revoluţie, clădirea care se dorea o construcţie care să preamărească socialismul, comunismul şi totalitarismul este astăzi simbol al democraţiei prin intermediul instituţiilor pe care le găzduieşte (Camera Deputaţilor, Senatul, Consiliul Legislativ, Curtea Constituţională).

Tur Virtual

Poză „wikipedia.org”

Tagged :