Teatrul de Comedie

Teatrul de Comedie a fost înființat în toamna anului 1960, sub directoratul lui Radu Beligan, care a găsit o formă de a promova spectacole de valoare, clasice, moderne într-o formă avangardistă, sub masca generală a comediei și a satirei, trecând astfel mai ușor peste piedicile puse de autoritățile vremii. Clădirea în care activează încă de la început Teatrul de Comedie, a găzduit, în perioada interbelică, teatrul de revistă Alhambra-Excelsior, transformat în anii 50 ai secolului trecut în Teatrul Tineretului.

Echipa artistică a Teatrului de Comedie a fost formată din cei mai buni actori ai vremii, selectați de Radu Beligan din celelalte teatre de stat, unii deja celebri, alții abia la început de drum: Ion Lucian, Ştefan Ciubotăraşu, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Ţicău, Iarina Demian, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cîrje, Amza Pellea, Mihai Pălădescu, Dem Rădulescu, Ştefan Tapalagă, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu.

Cu o parte din această echipă, la 5 ianuarie 1961, are loc premiera primului spectacol produs de Teatrul de Comedie, Celebrul 702 de Alexandru Mirodan, în regia lui Moni Ghelerter, cu Radu Beligan în rol principal.

Spectacole online

Poză „wikipedia.org”

Tagged :

Ia Neam(Ț)ului

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Vechile ii din muzeu au devenit model pentru noile ii. Doamne de diferite profesii, unite de dragostea pentru arta populară, pricepute şi harnice, au început, cu migală, să reproducă semnele cusute pe cămăşile femeilor din judeţul Neamţ de acum un secol. Această provocare a fost dusă la bun sfârşit cu plăcere, dar şi cu multă muncă, luni de efort recompensate cu o nouă ie, asemănătoare celei din colecţia muzeală nemţeană.

Expoziţia IA NEAM(Ţ)ULUI cuprinde, într-un cadru ce aminteşte de satul românesc de acum 100 de ani, ii din patrimoniul Muzeului de Etnografie Piatra-Neamţ alături de cele noi cusute la „Şezătoarea de Piatra”.

Ia Neamțului

Tagged : /

Teatrul Municipal “L.S. Bulandra”

Teatrul Bulandra din București a fost înființat în anul 1947 iar primul director a fost Lucia Sturdza Bulandra. În perioada 1963-1972 directorul instituției a fost Liviu Ciulei, iar din anul 2002 teatrul Bulandra este condus de regizorul Alexandru Darie.Începând din anul 1991, Teatrul Bulandra este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, o asociație fondată în martie 1990. În prezent, activitatea teatrală se desfășoară în două săli, sala „Liviu Ciulei” (renovată în 2002), aflată în apropierea cheiului Dâmboviței și sala „Toma Caragiu” (renovată în 2003), situată în apropierea parcului „Grădina Icoanei”.Inițial, teatrul s-a numit Teatrul Municipal, apoi Teatrul Lucia Sturdza Bulandra iar în prezent se numește Teatrul Bulandra. Clădirea Izvor era sediul central al teatrului, unde se află sala de spectacole și administrația teatrului. Sala de pe strada Icoanei era înainte de război sala de spectacole a Școlii Centrale de Fete. După naționalizare, a fost trecută în patrimoniul statului sub numele de sala Filimon Sârbu. Ulterior, această sală a primit numele de „Toma Caragiu”, în memoria marelui actor român.În 2011 sala „Izvor” a primit numele de „Liviu Ciulei”, în memoria regizorului, actorului și directorului teatrului Bulandra.

Spectacole online

Poză „bulandra.ro”

Tagged :

Teatrul de animație “Țăndărică”

Cu o istorie de peste 74 de ani, Teatrul de Animație Țăndărică rămâne promotorul tendințelor contemporane din domeniul teatrului de animație și vizual. Anual, publicul poate alege dintr-un repertoriu de peste 30 de titluri, dintre care șase sunt premiere.

Abordarea temelor actuale și de interes, atât ca producții, cât și ca proiecte, a condus către o diversificare și lărgire continua a categoriilor de public interesate (atât ca vârsta, cât și ca segmentare socio-profesională).

În același timp, colaborările permanente cu regizorii și dramaturgii români susțin producția de teatru autohton, promovând, dramaturgia românească clasică și contemporană.

Spectacole online

Poză „teatrultandarica.ro”

Tagged :

Opera comică pentru copii

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole de calitate, cât şi prin diverse proiecte conexe. Anual, cele peste 700 de evenimente din stagiune sunt savurate la sediu de peste 220 000 de spectatori. De acum, accesul la producțiile noastre este disponibil și online, astfel încât Opera Copiilor să ajungă în casele românilor de pretutindeni.

Spectacole online

Poză „operacomica.ro”

Tagged : /

TEATRUL ION CREANGĂ

Teatrul Ion Creangă este o instituţie publică de spectacole, un teatru de repertoriu, aflat în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi finanţat de la bugetul local. 

Misiunea sa este de a crea şi promova spectacole de teatru de înaltă valoare artistică, de a coordona şi implementa programe de cercetare şi proiecte cu caracter educativ, social-formativ şi estetic, destinate copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 12 ani, educatorilor, cadrelor didactice specializate, părinţilor sau tutorilor legali.

08 aprilie, ora 18:00 – „Amintiri într-o valiză” (2-5 ani)
09 aprilie, ora 18:00 – „Jack și vrejul de fasole” (+5 ani)
10 aprilie, ora 18:00 – „De-a Micul Prinț” (4-6 ani)
11 aprilie, ora 11:00 – „Pernuța somnoroasă” (sub 3 ani)
11 aprilie, ora 18:00 – „A 12-a noapte” (+6 ani)
12 aprilie, ora 11:00 – „Prostia omenească” (+4 ani)

Program Spectacole

Spectacole online

Poză „teatrulioncreanga.ro”

Tagged :

Muzeul Național al Literaturii Române

Muzeul Național al Literaturii Române adăpostește un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărți, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video care redau într-o imagine metaforică profunzimea și complexitatea întregii arte a cuvântului în literatura română.

Tur virtual

Poză „wikipedia.org”

Tagged :

Grădina Botanică „Dimitrie Brandza”

Grădina Botanică din Bucureşti a fost înfiinţată ca instituţie în anul 1860, pe lângă Facultatea de Medicină şi Farmacie, de către doctorul Carol Davila. Decretul de înființare a fost semnat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza la data de 5 noiembrie. La acea dată, Grădina Botanica ocupa o suprafaţă relativ mică (7 ha) și era localizată în partea stângă a Şoselei Cotroceni. Amenajarea adecvată a acestui spaţiu, ca bază didactică şi de cercetare, a fost realizată sub conducerea priceputului botanist Ulrich Hoffmann, ca prim director al acestei instituţii.

Tur virtual

Poză „wikipedia.org”

Tagged :

Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa

Muzeul a luat fiinţă la 3 noiembrie 1834, la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colecţii importante, incluzând monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă. Deşi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturală, muzeul a căpătat un caracter de instituţie mixtă, adăpostind antichităţi, tablouri vechi şi curiozităţi naturale.

Tur virtual

Poză „cotidianul.ro”

Tagged :