”Ultimii emigranți, primii europeni” – Codruta Liliana Filip

Cartea este o atestare a povestilor emigrantilor romani dinainte de 2007 si dupa 2007, cand Romania a intrat in UE. Deasemenea, leaga plecarea acestora de valorile traditionale a satului si cautarea identitatii in lume. Mai atinge si contributia pe care o aduce diaspora la dezvoltarea tarii, potentialul neexplorat si nevoia de leader iubitor de oameni in Romania.

http://codrutafilip.ro/wp-content/uploads/2018/04/Ultimii-emigranti-Primii-Europeni-2017-RO.pdf

”Ultimii emigranți, primii europeni” este o carte care trebuie citită, în primul rând, de cei care vor să înțeleagă resorturile care stau în spatele unei fenomen atât de complex, cum este plecarea românilor în afara țării, cu precădere după 1990. Venită din experiența celui care a cunoscut dramele conaționalilor săi, dar și propria dramă, care a văzut și părțile bune și cele rele ale unui proces de integrare în Uniunea Europeană pe care l-am început de fapt înainte de 2007, cartea de față oferă o radiografie personală asupra suferinței, dar și a speranței.În mijlocul avalanșei de istorii personale, autoarea livrează și propria perspectivă asupra fenomenului migrației europene argumentând, pas cu pas, prin exemple personale, complexitatea acestu proces. În realitate dacă este să rezumăm mesajul cărții identificăm, pe lângă apologia beneficiilor aduse de liberei circulații în Europa, tocmai acest regret, că milioanele de români care trăiesc pentru hotare pot fi pierdute pentru totdeauna de către țara de origine fără ca cei care decid să sesizeze cât de mult s-ar fi putut câștiga cu sprijinul lor.Știu că această carte s-a închegat greu pentru că încărcătura celor scrise este mare, iar uneori dureroasă. O carte care așa cum ne dezvăluie chiar autoarea a fost scrisă de trei ori în ultimii zece ani, o carte care transmite dorul plaiurile natale Maramureșene, speranța pentru o viață mai bună, deznădejdea în față dramelor umane și dorința de a îi ajută pe cei aflați în situații dificile.Tineți în mână o carte – document. Un document personal al Codruței, care și-a pus sufletul în aceste pagini. Un document al românilor care au suferit și mai suferă încă de dorul de casă. Un document al românilor care au suferit și încă mai suferă de dorul celor plecați. Un document al identității românești într-o Europă din ce în ce mai complicată. Un document al acelei Românii care se caută de mult prea multă vreme și încă nu a reușit să se regăsească…

Muzeul Olteniei

Este o instituţie publică de cultură, cu personalitate juridică, de importanţă regională, aflată în serviciul societăţii, care colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, comunică şi expune, în scopul cunoaşterii, educării şi recreării, mărturii materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunităţilor umane, precum şi ale mediului înconjurător. De-a lungul celor nouă decenii de activitate, patrimoniul muzeului a cunoscut o creştere impresionantă. Dacă în anul 1927 muzeul avea 1050 de piese, iar în 1955, 29120 de piese, în prezent, la Muzeul Olteniei se gasesc 234.988 de piese dintre care 573 sunt clasate în categoria Tezaur. Creşterea patrimoniului s-a realizat prin săpături arheologice, cercetări de teren, achiziţii şi donaţii, ultimele provenind de la un cerc foarte larg de persoane ce constituie în fapt adevăratul nucleu de prieteni ai muzeului.

Tur Virtual

Poză „wikipedia.org”

Tagged :