Orchestra Erasmus

Orchestra Erasmus s-a născut în 2017, cu ocazia celor 30 de ani de Erasmus (Programul european care a permis peste 4 milioane de tineri să trăiască o experiență de formare în străinătate), la inițiativa Agenției Naționale Erasmus + Indire. Este un ansamblu muzical unic de acest gen, format din studenți ai conservatoriilor și institutelor muzicale italiene care au realizat sau desfășoară o experiență de mobilitate internațională Erasmus.

De la debutul care a avut loc în cadrul Festivalului Europei din 2017 la Florența, spectacolele Orchestrei Erasmus au avut un mare succes cu publicul și au atras interes instituțional și media nu numai la nivel național. Aceasta a convins Agenția Erasmus + Indire să investească în viitor în proiect.

Perspectiva de viitor este să includă studenți din alte țări, să facă spectacole în Europa și în restul lumii și să răspândim valorile Programului oferind oportunități de comparație și dialog cultural. Prin intermediul Orchestrei, Agenția intenționează, de asemenea, să contribuie la îmbunătățirea talentelor și excelenței Conservatoarelor și Institutelor de Muzică din Italia, dezvoltând colaborări și parteneriate capabile să garanteze o vitrină unică pentru tinerii muzicieni, care vor stimula cariera tinerilor muzicieni. cu execuții publice internaționale.

În vederea creșterii, sunt așteptate apartenența la rețele internaționale, inclusiv Asociația Conservatorilor Europene și lansarea de proiecte structurate de strângere de fonduri care să sprijine Orchestra și inițiative sociale și culturale.

Pentru a încuraja participarea maximă, muzicienii sunt recrutați prin apeluri publice deschise tuturor studenților care au trăit sau se confruntă cu o experiență de mobilitate Erasmus. Concertele Orchestra Erasmus sunt întotdeauna gratuite.

Clip video

Poză „erasmusplus.it”

Opera comică pentru copii

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole de calitate, cât şi prin diverse proiecte conexe. Anual, cele peste 700 de evenimente din stagiune sunt savurate la sediu de peste 220 000 de spectatori. De acum, accesul la producțiile noastre este disponibil și online, astfel încât Opera Copiilor să ajungă în casele românilor de pretutindeni.

Spectacole online

Poză „operacomica.ro”

Tagged : /

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț

Instituţie patronată de Consiliul Judeţean Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” s-a impus, de-a lungul timpului, ca un reper al vieţii culturale nemţene. Deşi, de la înfiinţare, din 1968, a purtat diverse denumiri – Casa raională a creaţiei populare, Casa de creaţie populară a judeţului Neamţ, Centrul pentru conservarea, promovarea şi valorificarea creaţiei populare -, crezul său a rămas mereu acelaşi: promovarea culturii tradiţionale şi a culturii înalte, precum şi a actului artistic de calitate prin manifestări ca Festivalul Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, Festivalul de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare”, târguri ale meşterilor populari, festivaluri de folclor organizate în zone reprezentative din punct de vedere etnofolcloric, concursuri folclorice, şezători, saloane şi expoziţii de artă plastică şi populară, fotografie, şcoli de vară, tabere de creaţie. Deşi, în contextul actual, societatea pune accent în special pe palpabil şi pe vizual, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” încearcă, prin ceea ce face, să perpetueze mai ales valorile patrimoniului imaterial, cel care ne-a definit în decursul istoriei ca individualitate în spaţiul cultural global.

Spectacole online

Poză „culturaneamt.ro”

Filarmonica George Enescu

Filarmonica „George Enescu” este instituţia muzicală reprezentativă a României. Fondată în aprilie 1868, „Societatea Filarmonică Română”, sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. Primul concert a avut loc în 15 decembrie acelaşi an, sub bagheta initiatorului sau.

După inaugurarea palatului Ateneului Roman, la 5 martie 1889, concertele au inceput sa se desfasoare in aceasta sala, asa cum se intampla si in prezent, Ateneul Roman devenind emblema culturii romanesti si sediu al Filarmonicii. Lui Wachmann, care a condus prima orchestra simfonica permanenta pana in 1907, i-a succedat Dimitrie Dinicu (1868-1936), iar acestuia, din 1920, George Georgescu (1887-1964), dirijor remarcabil, elev al lui Arthur Nikisch. In perioada directoratelor lui George Georgescu (1920-1944; 1954-1964), repertoriul s-a modernizat iar Filarmonica a intrat in circuitul muzical international, prin participarea la primele turnee peste hotare si invitarea unor mari personalitati ale lumii muzicale interbelice, între care Jacques Thibaud, Pablo Casals, Igor Stravinski, Enrico Mainardi, Alfred Cortot, Maurice Ravel, Richard Strauss, Yehudi Menuhin, Herbert von Karajan şi mulţi alţii de calibru universal. Tot lui George Georgescu i se datorează înregistrări discografice de referinţă, ca de pildă integrala simfoniilor de Beethoven.

Spectacole online

Poză „fge.org.ro”

Tagged :

Centrul de proiecte culturale al Municipiului București – ARCUB

Fondat în 1996 ca serviciu public de cultură, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti este singura instituție de profil din România care are rol de legătură între autoritatea locală şi societatea civilă.

Pentru că ARCUB se află sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, proiectele culturale pe care le realizează au o importantă componență socio-educativă.

Misiunea sa ca centru cultural multidisciplinar al oraşului Bucureşti este să celebreze moştenirea culturală a oraşului, să ocrotească şi să promoveze identitățile creative ale metropolei contemporane şi să poziționeze Bucureştiul pe harta culturală a Europei.

ARCUB promovează cultura oraşului Bucureşti în toate formele sale de expresie artistică. De aceea căutăm să menținem un dialog constant între cultura instituționalizată şi cultura experimentală, între trecut şi prezent. ARCUB  păstrează o legătură constantă cu centrele şi organizațiile culturale ale oraşului Bucureşti, cu artiştii şi producătorii locali şi internaționali pentru a crea o platformă de susținere a artiştilor neincluşi în structuri instituționale tradiționale.

În calitate de instituție publică, ARCUB se implică în realizarea proiectelor culturale ca suport logistic şi financiar prin intermediul subvenției acordate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. ARCUB este co-organizator la cele mai importante spectacole şi festivaluri naționale şi internaționale.

În calitate de organizator de evenimente proprii, ARCUB propune programe, strategii şi proiecte din cele mai variate zone ale culturii: teatru, muzică, arte vizuale, dans, ateliere de creație,producție editorial etc.

ARCUB, ca Centru Cultural al Municipiului Bucureşti, are rolul a crea un mediu cultural receptiv tuturor formelor de artă şi accesibil unui public cât mai larg.

Spectacole online

Poză „arcub.ro”

Tagged :