Teatrul de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca

Teatrul de Păpuşi „Puck” a luat fiinţă în anul 1950, în cei 66 de ani de existenţă având peste 300 de premiere în cadrul celor două compartimente artistice – română şi maghiară. Multe dintre titlurile importante montate de-a lungul timpului au avut versiuni jucate atât în limba română cât şi în limba maghiară.

Printre personalităţile de care se leagă istoria de peste şase decenii a instituţiei îi amintim pe: Ildikó Kovács, Dan Vasile, Aureliu Manea, Mona Marian, Tudor Chirilă, Maria Mierluţ, Varga Ibolya, Traian Savinescu, Rumi Laszlo, Palyi Janos, Alina Hiristea, Bogdan Ulmu – regizori, Alexandru Rusan, Edit Botar, Virgil Svinţiu, Eugenia Tărăşescu Jianu, Epaminonda Tiotiu, Carmencita Brojboiu – scenografi, Peter Janos, Horea Pop, Doina Dejica, Frunzina Anghel, Bothos Julia, Csortán Márton, György Lászlo, Dana Bonţidean, Călin Mureşan, Ramona Atănăsoaie, Angelica Lupeanu, Adina Ungur, Ovidiu Crişan, Urmánczi Jenő, Ambrus Tünde, Giriti Réka, Pünkösti Laura, Sándor Ildikó – actori.

Tagged : / /

Teatrul Unteatru

UNTEATRU este un proiect cultural independent rezultat din dorinţa înfiinţării unui spaţiu dedicat activităţilor artistice. Apariţia unui teatru independent înseamnă  10 %  din reţeaua de teatre bucureştene. Trăsătura care conferă unicitate proiectului nostru este obiectivul exclusiv cultural de la care nu ne abatem: UNTEATRUnu serveşte scopurilor comerciale, nu se supune conceptului de teatru comercial. El funcţioneaza ca vitrină în care produsul cultural devine exponat iar spectatorul vizitator. Suntem un teatru gazda care îşi doreşte vizibilitatea şi promovarea tânărului artist pentru care pătrunderea într-un sistem este foarte dificilă.

unteatru

foto Unteatru

Tagged :

Teatrul de Comedie

Teatrul de Comedie a fost înființat în toamna anului 1960, sub directoratul lui Radu Beligan, care a găsit o formă de a promova spectacole de valoare, clasice, moderne într-o formă avangardistă, sub masca generală a comediei și a satirei, trecând astfel mai ușor peste piedicile puse de autoritățile vremii. Clădirea în care activează încă de la început Teatrul de Comedie, a găzduit, în perioada interbelică, teatrul de revistă Alhambra-Excelsior, transformat în anii 50 ai secolului trecut în Teatrul Tineretului.

Echipa artistică a Teatrului de Comedie a fost formată din cei mai buni actori ai vremii, selectați de Radu Beligan din celelalte teatre de stat, unii deja celebri, alții abia la început de drum: Ion Lucian, Ştefan Ciubotăraşu, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Ţicău, Iarina Demian, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cîrje, Amza Pellea, Mihai Pălădescu, Dem Rădulescu, Ştefan Tapalagă, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu.

Cu o parte din această echipă, la 5 ianuarie 1961, are loc premiera primului spectacol produs de Teatrul de Comedie, Celebrul 702 de Alexandru Mirodan, în regia lui Moni Ghelerter, cu Radu Beligan în rol principal.

Spectacole online

Poză „wikipedia.org”

Tagged :

Teatrul Municipal “L.S. Bulandra”

Teatrul Bulandra din București a fost înființat în anul 1947 iar primul director a fost Lucia Sturdza Bulandra. În perioada 1963-1972 directorul instituției a fost Liviu Ciulei, iar din anul 2002 teatrul Bulandra este condus de regizorul Alexandru Darie.Începând din anul 1991, Teatrul Bulandra este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, o asociație fondată în martie 1990. În prezent, activitatea teatrală se desfășoară în două săli, sala „Liviu Ciulei” (renovată în 2002), aflată în apropierea cheiului Dâmboviței și sala „Toma Caragiu” (renovată în 2003), situată în apropierea parcului „Grădina Icoanei”.Inițial, teatrul s-a numit Teatrul Municipal, apoi Teatrul Lucia Sturdza Bulandra iar în prezent se numește Teatrul Bulandra. Clădirea Izvor era sediul central al teatrului, unde se află sala de spectacole și administrația teatrului. Sala de pe strada Icoanei era înainte de război sala de spectacole a Școlii Centrale de Fete. După naționalizare, a fost trecută în patrimoniul statului sub numele de sala Filimon Sârbu. Ulterior, această sală a primit numele de „Toma Caragiu”, în memoria marelui actor român.În 2011 sala „Izvor” a primit numele de „Liviu Ciulei”, în memoria regizorului, actorului și directorului teatrului Bulandra.

Spectacole online

Poză „bulandra.ro”

Tagged :

Teatrul de animație “Țăndărică”

Cu o istorie de peste 74 de ani, Teatrul de Animație Țăndărică rămâne promotorul tendințelor contemporane din domeniul teatrului de animație și vizual. Anual, publicul poate alege dintr-un repertoriu de peste 30 de titluri, dintre care șase sunt premiere.

Abordarea temelor actuale și de interes, atât ca producții, cât și ca proiecte, a condus către o diversificare și lărgire continua a categoriilor de public interesate (atât ca vârsta, cât și ca segmentare socio-profesională).

În același timp, colaborările permanente cu regizorii și dramaturgii români susțin producția de teatru autohton, promovând, dramaturgia românească clasică și contemporană.

Spectacole online

Poză „teatrultandarica.ro”

Tagged :