Orchestra Erasmus

Orchestra Erasmus s-a născut în 2017, cu ocazia celor 30 de ani de Erasmus (Programul european care a permis peste 4 milioane de tineri să trăiască o experiență de formare în străinătate), la inițiativa Agenției Naționale Erasmus + Indire. Este un ansamblu muzical unic de acest gen, format din studenți ai conservatoriilor și institutelor muzicale italiene care au realizat sau desfășoară o experiență de mobilitate internațională Erasmus.

De la debutul care a avut loc în cadrul Festivalului Europei din 2017 la Florența, spectacolele Orchestrei Erasmus au avut un mare succes cu publicul și au atras interes instituțional și media nu numai la nivel național. Aceasta a convins Agenția Erasmus + Indire să investească în viitor în proiect.

Perspectiva de viitor este să includă studenți din alte țări, să facă spectacole în Europa și în restul lumii și să răspândim valorile Programului oferind oportunități de comparație și dialog cultural. Prin intermediul Orchestrei, Agenția intenționează, de asemenea, să contribuie la îmbunătățirea talentelor și excelenței Conservatoarelor și Institutelor de Muzică din Italia, dezvoltând colaborări și parteneriate capabile să garanteze o vitrină unică pentru tinerii muzicieni, care vor stimula cariera tinerilor muzicieni. cu execuții publice internaționale.

În vederea creșterii, sunt așteptate apartenența la rețele internaționale, inclusiv Asociația Conservatorilor Europene și lansarea de proiecte structurate de strângere de fonduri care să sprijine Orchestra și inițiative sociale și culturale.

Pentru a încuraja participarea maximă, muzicienii sunt recrutați prin apeluri publice deschise tuturor studenților care au trăit sau se confruntă cu o experiență de mobilitate Erasmus. Concertele Orchestra Erasmus sunt întotdeauna gratuite.

Clip video

Poză „erasmusplus.it”

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț

Instituţie patronată de Consiliul Judeţean Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” s-a impus, de-a lungul timpului, ca un reper al vieţii culturale nemţene. Deşi, de la înfiinţare, din 1968, a purtat diverse denumiri – Casa raională a creaţiei populare, Casa de creaţie populară a judeţului Neamţ, Centrul pentru conservarea, promovarea şi valorificarea creaţiei populare -, crezul său a rămas mereu acelaşi: promovarea culturii tradiţionale şi a culturii înalte, precum şi a actului artistic de calitate prin manifestări ca Festivalul Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, Festivalul de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare”, târguri ale meşterilor populari, festivaluri de folclor organizate în zone reprezentative din punct de vedere etnofolcloric, concursuri folclorice, şezători, saloane şi expoziţii de artă plastică şi populară, fotografie, şcoli de vară, tabere de creaţie. Deşi, în contextul actual, societatea pune accent în special pe palpabil şi pe vizual, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” încearcă, prin ceea ce face, să perpetueze mai ales valorile patrimoniului imaterial, cel care ne-a definit în decursul istoriei ca individualitate în spaţiul cultural global.

Spectacole online

Poză „culturaneamt.ro”

Biblioteca Metropolitană București

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice destinată tuturor bucureștenilor. Misiunea ei este de a facilita accesul gratuit şi nediscriminatoriu la drepturile culturale fundamentale, servind ca un centru comunitar care susține activ informarea, cercetarea, educația şi recreerea locuitorilor din București şi județul Ilfov şi care contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții bucureștenilor prin oferta ei inovatoare şi programul integrat de servicii cu caracter public.

Detalii

Poză „bibmet.ro”