Tur Virtual Camera Deputaților – Palatul Parlamentului

Camera Deputaților din România este una din cele două camere a Parlamentului bicameral al României. La fel ca și cealaltă cameră, Senatul, Camera Deputaților este aleasă prin vot universal, liber, secret și direct de către cetățenii cu drept de vot ai României. În prezent, Camera Deputaților din România se află alături de Senatul României în Palatul Parlamentului din București.

Pornind de la o idee mai veche, clădirea Palatului Parlamentului a fost construită în vremea lui Nicolae Ceauşescu într-o perioadă cu mari privaţiuni economice. Tendinţa dictatorului era, pe de o parte, de a concentra într-o singură clădire toate organele centrale ale statului, iar pe de alta, Ceauşescu îşi dorea o locuinţă sigură din punct de vedere seismic, care să reziste şi unui eventual atac nuclear. Clădirea a fost construită cu materiale aproape în întregime româneşti, printre care : 1.000.000 mc de marmură, 550.000 tone de ciment, 700.000 de tone de oţel, 2.000.000 de tone de nisip, 1.000 tone de bazalt, 900.000 mc esenţe de lemn, 3.500 tone de cristal, 200.000 de mc de sticlă, 2.800 de candelabre, 220.000 mp de covoare, 3.500 mp de piele.

Întreaga construcţie este rezultatul efortului a peste 100.000 de oameni, cu  aproape 20.000 de muncitori ce lucrau în trei ture 24 de ore pe zi, în perioadele de apogeu. De asemenea, între anii 1984 – 1990, 12.000 de soldaţi au participat la construcţie.

      În urma campaniei de urbanizare, la scurt timp după cutremurul din 1977, şi a prieteniei cu Kim Ir Sen, conducătorul Nord Corean, Ceauşescu a iniţiat planul de a construi un nou centru politico-administrativ, pe zona dealului Uranus, partea înaltă a cornişei Dâmboviţei confirmată de specialişti ca fiind sigură pentru construcţia unor clădiri monumentale.

Începând cu 1980 s-a demolat o suprafaţă reprezentând a cincea parte din Bucureşti (4,5 km lungime şi 2 km lăţime), suprafaţă echivalentă cu câteva arondismente ale Parisului sau cu suprafaţa Veneţiei.

        Deşi proiectul iniţial avea 80.000 mp, Casa Poporului a avut o arie desfăşurată de 5 ori mai mare. 

        Au fost distruse 20 de biserici, 8 au fost translatate, 10.000 de locuinţe au fost demolate, iar peste 57.000 de familii au fost evacuate. Au fost demolate: Mănăstirea Văcăreşti, Dealul sacru pentru istoria Bucureştiului de la Mihai Vodă, Spitalul Brâncovenesc, primul institut medico-legal din lume, Hala Unirii, Opereta din Piaţa Senatului, Arsenalul Armatei şi Muzeul Militar Central.

La 27 de ani de la Revoluţie, clădirea care se dorea o construcţie care să preamărească socialismul, comunismul şi totalitarismul este astăzi simbol al democraţiei prin intermediul instituţiilor pe care le găzduieşte (Camera Deputaţilor, Senatul, Consiliul Legislativ, Curtea Constituţională).

Tur Virtual

Poză „wikipedia.org”

Tagged :

Muzeul de Mineralogie și Petrografie (UAIC)

Muzeul de Istorie Naturală din Iași este primul astfel de muzeu înființat în Principatele Române. A fost înființat la 4 februarie 1834 și deține în prezent peste 300.000 de exemplare, cele mai valoroase fiind colecțiile de insecte, moluște, amfibieni, reptile, păsări, minerale și plante.

Tur virtual

Poză „wikipedia.org”

Tagged :

Muzeul Civilizației Dacice și Romane

Muzeul Civilizației Dacice și Romane (în trecut Muzeul Județean Deva, continuator al Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara) este un muzeu județean aflat în Deva, județul Hunedoara, România. Este organizat în trei secții: istorie, științele naturii și artă, fiind în posesia unor bunuri culturale clasate în tezaurul patrimoniului cultural național.

Tur virtual

Poză „wikipedia.org”

Tagged :

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț

Instituţie patronată de Consiliul Judeţean Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” s-a impus, de-a lungul timpului, ca un reper al vieţii culturale nemţene. Deşi, de la înfiinţare, din 1968, a purtat diverse denumiri – Casa raională a creaţiei populare, Casa de creaţie populară a judeţului Neamţ, Centrul pentru conservarea, promovarea şi valorificarea creaţiei populare -, crezul său a rămas mereu acelaşi: promovarea culturii tradiţionale şi a culturii înalte, precum şi a actului artistic de calitate prin manifestări ca Festivalul Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, Festivalul de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare”, târguri ale meşterilor populari, festivaluri de folclor organizate în zone reprezentative din punct de vedere etnofolcloric, concursuri folclorice, şezători, saloane şi expoziţii de artă plastică şi populară, fotografie, şcoli de vară, tabere de creaţie. Deşi, în contextul actual, societatea pune accent în special pe palpabil şi pe vizual, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” încearcă, prin ceea ce face, să perpetueze mai ales valorile patrimoniului imaterial, cel care ne-a definit în decursul istoriei ca individualitate în spaţiul cultural global.

Spectacole online

Poză „culturaneamt.ro”

Catedrala Notre-Dame din Chartres

Catedrala Notre-Dame de Chartres [nɔtʀə ˈdam də ˈʃaʀtʀə] este o biserică romano-catolică situată în orașul francez Chartres, aflat la 80 de kilometri sud-vest față de Paris. Ea este catedrala Episcopiei de Chartes și este considerată a fi cea mai reprezentativă, completă și mai bine conservată catedrală în stil gotic. În 1862 a fost înscrisă pe lista monumentelor Franței, iar în 1979 a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Încă de la începutul Evului Mediu exista o catedrală la Chartres. Construită în stil romanic aceasta era un important loc de pelerinaj. Importanța sa se datora faptului că în catedrală se afla o raclă ce conținea tuncia Fecioarei Maria (Sancta Camisa) pe care o purta când l-a născut pe Iisus. Legenda spune că relicva a fost dăruită în anul 876 de către Carol cel Pleșuv primind-o la rândul său de la Constantinopol sau se spune că a fost dăruită mult mai devreme de Carol cel Mare în urma unei presupuse cruciade la Ierusalim, fapt neconfirmat istoric. Indiferent de origini, relicva a dat orașului Chartres un statut important, sute de pelerini venind de departe pentru a se ruga aici mai ales în ziua de 25 martie de Buna Vestire.După ce catedrala a ars în anul 1020, a fost construită una nouă, mult mai mare, tot în stil romanic. Lucrările au fost coordonate de către episcopul Fulbert. Ea a supraviețuit unui alt incendiu din anul 1134, dar în 1194 a fost distrusă în urma unui fulger ce a lovit unul dintre turnuri, catedrala luând foc instantaneu. Cu toate acestea Sancta Camisa a fost salvată, fiind considerată o minune a Fecioarei Maria.Construcția actualei catedrale în stil gotic a început în anul 1194, finanțarea lucrărilor fiind făcută din donații venite din întregul regat. Una dintre cele mai importante caracteristici ale acestei catedrale este timpul scurt în care a fost construită, de 26 de ani, lucrările fiind finalizate oficial în 1220. Pe data de 24 octombrie 1260, catedrala a fost sfințită în prezența regelui Ludovic al IX-lea și a altor membri ai familiei regale franceze.

Tur virtual

Poză „wikipedia.org”

Catedrala St. Patrick – New York, SUA

Catedrala Sfântul Patrick (în engleză St. Patrick’s Cathedral) este o biserică romano-catolică din SUA, sediul Arhiepiscopiei de New York, fiind situată pe 50th Street și Fifth Avenue in Manhattan, vizavi de Rockefeller Center. Terenul pe care este construită actuala catedrală a fost cumpărat la data de 6 martie 1810 cu suma de 11.000 dolari, cu scopul de a clădi o școală catolică iezuită. Școala a fost vândută în anul 1813 abatelui Augustin LeStrange, care fiind prigonit în Franța s-a refugiat în America. După căderea lui Napoleon călugării trapiști se reîntorc în Franța în 1814 și restituie terenul diecezei catolice din New York. Această episcopie a fost întemeiată de papa Pius al IX-lea la data de 19 iulie 1850 sub egida episcopului John Joseph Hughes care inițiază construirea unei catedrale noi, cea veche fiind distrusă de un incendiu în anul 1866. Pentru amănunte legate de vechea catedrală vezi: St. Patrick’s Old Cathedral.Catedrala nouă a fost terminată în anul 1878 fiind una din cele mai vechi biserici din New York. Cea mai veche biserică romano-catolică din oraș este Trinity Church, cu serviciu religios în limbile engleză și spaniolă.

Tur virtual

Poză „wikipedia.org”

Tagged :

Catedrala Canterbury – Anglia

Catedrala din Canterbury este o biserică anglicană din Canterbury, Kent și este una dintre cele mai faimoase construcții religioase creștine din Marea Britanie, înscrisă din anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Catedrala Canterbury este reședința Arhiepiscopului de Canterbury, cel mai înalt ierarh al Bisericii Anglicane. Este cunoscută pentru asasinarea lui Thomas Becket din 1170, cancelar al Angliei și arhiepiscop. În anul 597 papa Grigore I l-a trimis pe călugărul Augustin (numit ulterior „de Canterbury”), pe atunci abate al unei mănăstiri benedictine din Roma, să-i convertească pe anglo-saxonii din fosta colonie romană Britania la creștinism. Misiunea sa a fost un succes, Augustin stabilindu-se la Canterbury, unde a întemeiat mai multe biserici și mănăstiri, inclusiv o catedrală dedicată Sfântului Salvator. Aceasta a devenit sediul Arhiepiscopiei de Canterbury.Între secolele VIII-IX catedrala a fost extinsă, având un turn central destul de înalt. Cronicarul Eadmer spunea că aceasta avea un plan bazilical similar cu cel al Bazilicii Sfântul Petru din Roma. În timpul arhiepiscopului Dunstan, între anii 960-988 catedralei i-a fost adăugată o nouă mănăstire benedictină, pe lângă vechiul complex monahal din vremea lui Augustin.

Tur virtual

Poză „wikipedia.org”